Det här jobbar jag för
Språkmiljön
För mig som svenskspråkig är det viktigt att mitt modersmål syns i gatubilden. Staden bör aktivt jobba för att även det svenska får synlighet, så att språket inte försvinner från det offentliga rummet. Det är viktigt att staden erbjuder lika goda tjänster inom skola, vård och omsorg på bägge inhemska.
En minoritet kan inte överleva utan majoritetens välvilja och stöd. Det är viktigt att staden fortsätter rekrytera svenskspråkig personal till de områden där det finns brister. Men det är minst lika viktigt att staden uppmuntrar alla sina anställda att lära sig och förbättra sin svenska. Vi som svenskspråkiga kan även själva bli bättre på att påminna om vår existens, och varför språket är viktigt för oss.
En nyckel till svenskans fortsatta överlevnad är utbildning. Vi ska fortsätta satsa på skolan och utveckla den, både på finska och svenska.
Stadsmiljön
Helsingfors är en levande stad som växer, vilket är en bra sak. I vårt Helsingfors ryms alla som vill vara med. Då det kommer till den fysiska gatubilden bör staden ansvara för att växtvärken blir så liten som möjligt: vi ska inte i onödan upplåta trottoarer och parkeringsplatser för byggarbeten, projekt bör samköras så att de blir smidiga och kostnadseffektiva och vi bör fortsätta luckra upp byråkratin för krögare, entreprenörer och tjänsteleverantörer så att Helsingfors blir en ännu mer attraktiv stad för företagare.
Helsingfors centrum ska vara en attraktiv och välkomnande plats för alla stadens invånare och gäster. Mobilitet är en viktig del av livet i staden, och staden bör sträva till att det går att röra sig smidigt mellan de olika stadsdelarna, oavsett om man väljer bil, cykel eller buss. Kollektivtrafiken är en viktig del av staden, och jag anser att HRT borde återinföra den så kallade spårvagnsbiljetten som slopades för ett par år sedan i samband med zonreformen.
Jag är själv både bilist, cyklist och fotgängare. I ett allt mer individualiserat samhälle är det viktigt att vi uppmärksammar varandra, och behandlar varandra väl i trafiken. Jag är för att flytta fordonstrafiken under jord, skapa klarare cykelvägar och utöka mängden bilfria zoner i centrum.
Särskilt i områden nära skolor och barntäta områden är det viktigt att trafiken löper framförallt tryggt, men också smidigt.
Livsmiljö
Helsingfors har alltid varit en kosmopolitisk stad, och bör vara så även i framtiden. För att uppnå detta måste vi ha en nolltolerans mot rasistiska påhopp, sexuella trakasserier och kränkande språkbruk. Vi måste komma åt illamåendet som ligger som grund för de negativa känslor som florerar både i gatubilden men också på sociala medier. Vår vardag är både fysisk och digital, och alla invånare ska känna sig trygga i båda.
Jag tror att människan har mindre orsak att skälla på andra om hen själv mår bra. Därför är det viktigt att vi skapar ett ekonomiskt klimat som främjar företagande, skapar fler arbetsplatser och ger individen möjlighet att lyckas i livet.
